Σελίδες

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ομελέτα με παριζάκι και κασεράκι

Σήμερα δεν είχα πολύ χρόνο για μαγειρική, γι' αυτό έκανα κάτι γρήγορο. Και τι πιο γρήγορο από μια ομελέτα; Βασική ιδέα για να φτιάξεις μια ομελέτα είναι να σπάσεις, να χτυπήσεις και να τηγανίσεις τα αυγά. Από εκεί και πέρα, όμως μπορείς να βάλεις τη φαντασία σου να δουλέψει και σε συνδυασμό με το τι έχεις στο ψυγείο σου, να δημιουργήσεις τη δική σου ομελέτα. Εγώ βρήκα παριζάκι και κασεράκι.

 
       Τι χρειαζόμαστε:
       -αυγά
       -παριζάκι
       -τυρί γκούντα
       -αλάτι
       -πιπέρι
       -βούτυρο
 


Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, τους προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε (όχι πάρα πολύ). Στο τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο, και μόλις αυτό λιώσει, βάζουμε το παριζάκι, που το έχουμε κόψει σε κύβους και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις αυτό κοκκινίσει λίγο, ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε πάλι. Όταν γίνουν τα αυγά χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κασέρακι, τριμμένο ή σε κύβους και αυτό. Ανακατεύοντας αυτό θα λιώσει και....μμμ... η ομελέτα μας είναι έτοιμη! Τέλεια πρόταση για πρωινό Κυριακής! Τι λέτε;
Τα αυγά μπορεί να είναι ένα τρόφιμο που μαγειρεύεται εύκολα και γρήγορα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι είναι και πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Τρεις διατροφικές συμβουλές:
-Όταν αγοράζουμε αυγά συσκευασίας, προσέχουμε να λέει ότι είναι κατηγορίας Α.
-Δεν πλένουμε τα αυγά για να μη χαλάσουμε τους πόρους τους.
-Δεν τα βάζουμε δίπλα σε άλλα τρόφιμα, κίνδυνος σαλμονέλας. (γι' αυτό τα ψυγεία έχουν ειδική θέση για αυτά-αυγοθήκες)
 
 

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Λαζάνια κοκκινιστά με μελιτζάνα, φέτα και σαλάμι αέρος

Ένα απόγευμα έτυχε να παρακολουθήσω την εκπομπή του σεφ Βησσαρίωνα Παρθένη "Μαγειρεύω οικονομικά" στο Σκάι. Εκείνο, λοιπόν, το απόγευμα μαγείρεψε αυτό το φαγητό. Πραγματικά όταν το είδα, το λιμπίστηκα τόσο πολύ, που για πρώτη φορά είπα να μαγειρέψω μια συνταγή που είδα στην τηλεόραση. Φυσικά, σε αυτό με προέτρεψε και ο τρόπος που παρουσίασε ο σεφ τη συνταγή. Ήταν τόσο αναλυτικός όσο έπρεπε, και αυτό με βοήθησε πάρα πολύ κατά την εκτέλεση. 


Τι χρειαζόμαστε:                                                                      
-λαζάνια
-2 μελιτζάνες
-100γρ. πικάντικο σαλάμι αέρος σε φέτες
-100γρ. φέτα
-100γρ. γκούντα τριμμένο (ο σεφ στη συνταγή έβαλε και μοτσαρέλα)
-ψίχουλα ψωμιού
-μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
-100ml λευκό κρασί (εγώ είχα κόκκινο κι έβαλα κόκκινο)
-1 μεγάλη ψιλοκομμένη ντομάτα
-ελαιόλαδο
-αλάτι
-πιπέρι
 

 
Αρχικά, κόβουμε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους και τις τηγανίζουμε. Να σημειωθεί ότι οι μελιτζάνες ρουφάνε αρκετό λάδι, εγώ δεν το ήξερα... και ξαφνικά είδα το τηγάνι χωρίς λάδι! Επίσης καλό είναι να τις έχουμε βάλει λίγο πριν στο νερό για να ξεπικρίσουν.
 
Για τη σάλτσα: Ξεκινάμε τσιγαρίζοντας (σοτάροντας, όπως λέει και ο σεφ) το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύοντας συνέχεια. Πρώτα ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ανακατεύουμε λίγο και μετά ρίχνουμε το σκόρδο (περασμένο από το εργαλείο που το λιώνει). Το σκόρδο δεν πρέπει να καεί πολύ, γιατί πικρίζει (ωραία συμβουλή από τον σεφ!). Όταν ξανθύνει το κρεμμύδι, σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ  και προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και την ντομάτα. Ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόρα μέχρι να βράσει η σάλτσα. Κόβουμε το σαλάμι σε μακρόστενες λωρίδες και μαζί με τις τηγανισμένες μελιτζάνες, τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ξαναανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μισό ποτήρι ζεστό νερό, γιατί η σάλτσα που μπαίνει στα λαζάνια δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνή. Σβήνουμε τη φωτιά.
 
Τα τυριά: Σε ένα μπολ, τρίβουμε τη φέτα (από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη) και την ανακατεύουμε καλά με το γκούντα.
 
Στο ταψί: Πρώτα από όλα, το βουτυρώνουμε καλά, και στα πλάγια για να μην κολλήσει. Έπειτα, στρώνουμε τα λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο, αν χρειαστεί σπάζουμε μερικά για να συμπληρώσουμε τον πάτο. (Τα λαζάνια δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία, όπως κάποια άλλα ζυμαρικά, τα βάζουμε κατευθείαν από το κουτί στο ταψί μας.) Θα κάνουμε 3 τέτοιες στρώσεις με τα λαζάνια. Πάνω από τα λαζάνια ρίχνουμε το 1/3 της σάλτσας, την απλώνουμε καλά, και από πάνω ρίχνουμε το 1/3 από τα τυριά. Κάνουμε άλλη μια στρώση από τα λαζάνια, έτσι ώστε να καλυφθούν τα υλικά που είναι από κάτω. Αυτή τη φορά βάζουμε τα λαζάνια κάθετα στην κάτω σειρά από λαζάνια για να δέσει το φαγητό. Από πάνω 1/3 της σάλτσας και 1/3 από τα τυριά, όπως πριν. Μετά κάνουμε πάλι μια στρώση λαζάνια, με διαφορετική φορά από τα κάτω τους, μια στρώση με την υπόλοιπη σάλτσα και μια στρώση με το υπόλοιπο τυρί. Τέλος, ρίχνουμε από πάνω τα ψίχουλα του ψωμιού, που θα κάνουν πιο τραγανή την κρούστα μας.
 
Βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για περίπου μισή ώρα, μέχρι να γίνουν τα λαζάνια. Και μετά 10 λεπτά στο γκριλ για να πάρει χρώμα.
 
Το φαγητό αυτό, ακολουθώντας τις οδηγίες, δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Βγήκε πολύ νόστιμο με την πρώτη απόπειρα! Και πήρε πολύ καλές κριτικές από όσους δοκίμασαν! Πλέον, μπορώ να λέω ότι έχω και σπεσιαλιτέ! χι χι! Ευχαριστώ πολύ κ. Παρθένη!