Σελίδες

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Φακές

Παρασκευούλα σήμερα και λέω να κάνουμε τα πρώτα μας όσπρια! Μετά από μια μικρή έρευνα που έκανα, κατέληξα ότι το πιο εύκολο και γρήγορο στο να μαγειρευτεί όσπριο είναι η φακή. 45 λεπτά μόνο και δεν χρειάζεται μούλιασμα πριν!
 
Οι φακές είναι όσπριο με μεγάλη θρεπτική αξία πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β. Επίσης, οι μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών (κυρίως διαλυτών) που περιέχουν οι φακές βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και στην αυξημένη αίσθηση κορεσμού. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι βοηθούν στη πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου.

Τι χρειαζόμαστε:
- 250 γρ. φακές μέτριες 
- 2-3 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κύβο ζωμό βοδινού
- χυμό ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο

Πρώτα απ' όλα καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις φακές. Ξέρετε αυτό που έχουμε δει όλοι τις μαμάδες μας να κάνουν, να βάζουν τις φακές σε ένα δίσκο και να τις περνούν όλες μία μία μη τυχόν και υπάρχει ανάμεσα τους καμιά πετρούλα ή οτιδήποτε άλλο δεν είναι φακή και να το πετάνε. Αυτό κάνουμε τώρα και εμείς! Και αφού γίνει αυτό τις πλένουμε καλά. Όταν είμαστε έτοιμοι, βάζουμε τις φακές στη κατσαρόλα μαζί με νερό για να βράσει. Το νερό να είναι περίπου 4-5 δάχτυλα πάνω από τις φακές. Στο νερό με τις φακές ρίχνουμε τον κύβο από ζωμό βοδινού και τα 2 φύλλα δάφνης για γεύση και τα αφήνουμε να βράσουν.

Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε (τηγανίζουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα) τα κρεμμύδια, τα οποία έχουμε περάσει από τον τρίφτη ή το multi, σε ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα, προσθέτουμε για να τσιγαριστεί λίγο (για να μη πικρίσει) και το σκόρδο που έχουμε ψιλοκόψει. Όταν γίνουν, ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας, 3-4 κουταλιές ανάλογα έτσι ώστε να έχουμε μία κοκκινωπή σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Όταν βράσουν οι φακές (μαλακώσουν και τρώγονται), ρίχνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσει η σούπα μας. Ελέγχουμε αν είναι καλό το αλάτι και το πιπέρι και ανάλογα μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε. Όταν είναι το φαγητό έτοιμο σβήνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε ρίγανη και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με ξυδάκι!

Συμβουλή:  Καλό είναι η κατανάλωση της φακής να συνοδεύεται από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C (π.χ. πορτοκάλι), β-καροτένιο (π.χ. καρότο) και μηλικό οξύ (π.χ. λευκό κρασί), διότι οι ουσίες αυτές αυξάνουν την απορρόφηση του μη-αιμικού σιδήρου κατά τρεις φορές περίπου!